Strikes.
Russia hit a military unit in Odessa, destroying a number of BRDM-2s. There is a possibility these are the same BRDM-2s we saw loading onto trains in Bolgaria. We have no word on KIA/WIA.
Последствия ракетного удара по пункту дислокации бронетехники украинских формирований в Одессе. В кадр попали два уничтоженных украинских БРДМ-2. 24 апреля 2024 года
t.me
vk.com
Russia also hit Gorbatiy bridge in Odessa. This is the second bridge hit in the area.
t.me
We have unconfirmed reports of a Russian strike against the rail yard in Cherkasy. This is the second strike against a rail facility recently, with the target being the infrastructure itself, rather than some specific military cargo. Coupled with the recent strikes against powerplant machine halls we might be looking at a new pattern of actually annihilating Ukrainian infrastructure instead of trying to disable it.
Удар по железнодорожной инфраструктуре противника в Черкасской области Сегодня около 6:30 российскими войсками нанесено два удара по железнодорожной инфраструктуре противника в г. Смела Черкасской области. Применялись баллистические ракеты ОТРК «Искандер-М». Координаты: 49.2026112, 31.8978690...
t.me
Russian cluster munition strike against an alleged Ukrainian staging area, Dnepropetrovsk area.
vk.com
Ukraine hit Russian oil refineries in Smolensk and Voronezh.
vk.com
Interesting bits.
Allegedly a Ukrainian M270 getting hit. It looks about right, but it's hard to make out the vehicle.
Удар "Ланцетом" по кабине гусеничной РСЗО Mars-2. Данная машина является аналогом HIMARS на гусеничном шасси. Может запускать в том числе ракеты ATACMS. Так что очень удачный страйк. @operational_space
t.me
Поражение боевой машины М270 РСЗО MLRS ВСУ барражирующим боеприпасом "Ланцет". Однако обрезание видео оставляет результат неясным. Источник (с) t.me/operational_space
t.me
vk.com
A Russian 92N6 radar after damage from a HIMARS near miss. Note the damage pattern, it appears the truck is armored.
vk.com
Russian forces have allegedly captured their first M88A2 ARV. Location and context unclear.
vk.com
A Ukrainian M55S enjoying the mud. A reminder of how rought the terrain can be. It's also curious that more videos of these rare tanks have shown up lately.
M-55S в распутицу.
t.me
Clean looking Ukrainian BMP-1s with roof cages and side cages. Despite the flashy videos of Bradleys in action, the BMP-1 is far more the IFV workhorse in Ukrainian service, and despite being very rare pre-war, remains in very active use with Russian forces as well.
Пишут, что экс-польские БМП-1
shushpanzer-ru.livejournal.com
Hangars are growing on tanks like mold under a leaky roof. We will likely see many more.
В процессе изготовления танкосарая.
t.me
Вид на сарай в процессе сборки ↑. Есть даже некое подобие комбинированной брони, от которой особого толка нет, но, судя по всему толк от этого есть, явление становится массовым, несмотря на то, что танк теряет возможность вращения башни кроме небольшого сектора спереди. Но на данной модели сарая...
t.me
А вот этот сарай Т-80БВ уже поинтереснее - он прикрывает и борта, а сзади оснащен комфортной дверью.
t.me
In nature there is the water cycle, in this war there is the tank cycle. This T-72B3 mod'16 was captured by Ukraine, and after being used by Ukrainian forces has now returned to Russia.
Т-72Б3М с интересной судьбой. Когда-то давно был захвачен противником. Затем был повторно брошен в районе Орловки при отступлении ВСУ. Эвакуирован в тыл бойцами 90-й гвардейской танковой дивизии и теперь снова будет служить Родине. Фото от: @SolovievLive
t.me
vk.com
Russian Z-STS with massive cages continue to appear.
Королевская барбухайка с шатром.
t.me
Российский бронеавтомобиль З-СТС «Ахмат» "царской обрешеткой" от фпв дронов противника. @ChDambiev
t.me
Российский бронеавтомобиль З-СТС «Ахмат» "царской обрешеткой" от фпв дронов противника.
t.me
A rare Russian BMPT with roof cage. There were reports of a fresh batch, but I have suspicions that this was the completion of production of a few models at the factory rather then an attempt to produce the type in quantity.
БМПТ с мангалом, дополненным с тылу антидроновыми цепями
shushpanzer-ru.livejournal.com
A rare Russian BREM-L. There were rumors of fresh deliveries of the type, but even if true, it remains scarce.
БРЭМ-Л «Беглянка» на базе БМП-3 в зоне СВО @ugolok_sitha
t.me
Ukraine is handing over 15 Kozak-2 and 25 Kozak-5 armored cars to its armed forces. These are theoretically locally produced, but it's a Ford F-550 chassis with an armored box, and we don't really know where they're making the armored boxes. Given the lackluster performance of wheeled vehicles in this conflict overall, their value is low. But of course anything is better then having unarmored pickups as your main mode of transport.
Украинские ресурсы сообщают, что министр обороны Украины Р. Умеров и начальник Генерального штаба ВСУ А. Баргилевич приняли участие в церемонии передачи 225-му отдельному штурмовому батальону ВСУ 40 бронированных машин нового производства киевского НПО "Практика" - 15 машин "Козак-2М1" и 25...
t.me
4 2S1s were apparently acquired from private collections and are heading to Ukraine via Germany.
vk.com
Lithuania is delivering a second batch of M577s to Ukraine.
Литва передала Киеву очередную партию бронетранспортеров М577, техника доставлена на Украину на автомобильных трейлерах сегодня, 23 апреля 2024 года. О поставке бронетранспортеров сообщило Минобороны республики. Литовское военное ведомство передало ВСУ вторую в апреле партию командно-штабных машин
topwar.ru
The most recent aid package from the UK will apparently include Paveway-4 guided bombs.
vk.com
‼️ Великобритания передаст Украине высокоточные авиабомбы «Paveway IV» — корреспондент BBC Paveway IV представляет собой модифицированную версию свободнопадающей фугасной бомбы Mark 82. Основными носителями бомб этого типа считаются самолеты Eurofighter Typhoon и Tornado GR4, однако под их...
t.me
Bradleys, allegedly meant for Ukraine, are already in Poland.
В польском городе Жешув замечена крупная партия БМП M2A2 Bradley ODS-SA американского производства, по всей видимости предназначенная для отправки на Украину. Между тем, американский телеканал CNN утверждает, что в настоящее время значительная часть вооружений, которые, как предполагается, войдут
topwar.ru
Footage leaked by Russian hackers allegedly shows active duty Finnish military personnel in Ukraine acting as instructors.
Эта информация будет интересна МИД РФ. Несмотря на то, что власти Финляндии отрицают участие своих военнослужащих в конфликте на Украине, мои хакеры добыли фотографии финских офицеров на аэродроме «Коротич» в Харьковской области. Фотографии, и не только, хранились на телефоне украинской...
t.me
An explosion took place in Nikolaev as an accident during offloading munitions. Secondary explosions during the fire injured some of the firefighters. This is a reminder of associated burdens that come with the war effort despite not being directly caused by enemy action. Accidents in general are going to be more common in Russia and Ukraine during this time due to the stress the war places on resources and infrastructure.
‼️☠️Смертельный взрыв в Николаеве: при перегрузке боеприпасов во дворе дома убиты военные ВСУ, сгорела техника, при тушении пожаров прогремел новый взрыв, калеча пожарных ▪️ Госбюро расследований устанавливает обстоятельства взрывов в Николаеве, из-за которых погибли военные и травмировались 5...
t.me
Terekhov, the mayor of Kharkov, recently announced that the city has lost the ability to generate its own electricity.
Подробнее на сайте
www.kommersant.ru
In Warsaw large crouds of Ukrainian citizens are trying to get their passports, ahead of the new restrictions.
‼️Украинцы штурмуют консульство в Варшаве ▪️В паспортном центре Варшавы огромные очереди после решения МИД Украины прекратить оказывать мужчинам консульские услуги. ▪️Мужчинам не выдают уже готовые паспорта, под предлогом, что "не работает система". Для детей и женщин все работает. ▪️Ранее...
t.me
It appears Poland and Lithuania are ready to deport Ukrainian refugees whose passports Ukraine is refusing to renew. Germany isn't, which likely will lead to many heading to Germany. Overall it's quickly becoming clear that Ukraine's population is less and less willing to fight the longer this goes on.
Kyiv needs hundreds of thousands of more soldiers to fight Russia
www.ft.com
‼️ Убежище для "ухилянтов": Украинцы смогут оставаться в Германии с недействительным паспортом — Deutsche Welle Решение МИД Украины приостановить консульское обслуживание украинских мужчин не повлияет на их статус беженцев в ФРГ. t.me/RVvoenkor
t.me
‼️ Литва вслед за Польшей объявила о готовности помочь Украине вернуть мужчин призывного возраста ▪️Министр обороны Литвы Кащюнас заявил, что необходимо "подумать о том, как помочь Украине вернуть уехавших из страны мужчин призывного возраста". ▪️Он предложил ограничить украинских уклонистов в...
t.me
Russia's famous Sberbank has refused to open branches in newly annexed areas. Note while these might look like legitimate concerns about the war causing operational issues, it's not that. At this point operating in Belgorod is more dangerous then operating in a place like Lugansk or Mariupol'. This is no doubt an attempt to avoid sanctions.