Other interesting tidbits.
Russia has apparently deployed a Lancet variant with thermals. A set of videos have emerged showing their use. Continuing development of these munitions is to be expected and Russia clearly can produce thermals domestically.
vk.com
Russia deployed a brand new Yastreb-AV counter-battery radar to Ukraine where it was promptly destroyed by a Ukrainian strike.
vk.com
In their recent unmanned boat attacks on Crimea, Ukraine used a new variant with rockets mounted on them.
vk.com
ВСУ начали использовать надводные дроны для обстрела ракетами побережье Крыма. Вероятно, на этом дроне использовали 122-мм ракету от РСЗО «Град». @genshtab24
t.me
vk.com
A Ukrainian CV-90 getting hit, I suspect near Kremennaya. Note this is probably the most modern IFV Ukraine has in service.
Поражение беспилотником шведской БМП CV-90. Экипаж после поражения машины бежал (одного 300-го тащили за собой).
t.me
Reportedly Ukraine's Lt. General Pavlovich, Air Force, died recently. Circumstances are unclear. Reportedly he was involved in training Ukrainian pilots.
vk.com
The series of funerals of Ukrainian pilots continues with two other pilots being buried, one a MiG-29 pilot. This comes a week after Russian claims that they shot down multiple jets includign a MiG-29s recently.
‼️☠️Уничтожен МиГ-29 ВВС Украины с нереально молодым пилотом — потерю вскрыл некролог ▪️"Сообщается о гибели 23-летнего пилота украинского МиГ-29 с позывным Blue Helmet ("Голубая каска") во время недавнего вылета", - пишут украинские ресурсы. ▪️Отметим, что Минобороны РФ 29.12 сообщало, что...
t.me
‼️☠️Уничтожен ещё 1 боевой самолёт ВСУ: лётчика хоронят в Житомире ▪️Украинские СМИ сообщают, что самолёт с майором Романенко сбит во время выполнения боевого задания в конце декабря. ▪️Вчера сообщалось, что также уничтожен МиГ-29 ВВС Украины с юным 23-летним пилотом. t.me/RVvoenkor
t.me
Reportedly the mass surrender of an entire Ukrainian platoon.
СДАЛИСЬ ЦЕЛЫМ ВЗВОДОМ В ПЛЕН! Очередное пополнение обменного фонда. Данные военнослужащие сдались в плен всем взводом после продолжительного боя. Есть среди них и идейные, и мобилизованные, которые ещё неделю назад были дома, а их затолкали в машину и отвезли на убой, и всякие разные. Но все...
t.me
Interesting look at two damaged Russian T-72B3s mod'22s surviving RPG hits due to ERA. Reportedly these were FPV drones carrying RPGs. Despite the advantages offered by things like Javelins and NLAWs, even fairly traditional ERA protection remains relevant.
vk.com
A couple of Russian Pantsyrs in the war zone, stuck in the ice.
vk.com
Russian TOS-1A with a RP-377UVM1L anti-UAV EW.
vk.com
A Russian MT-LB column. Note they're all up-gunned and up-armored. They're clearly being used as ersatz-IFVs.
Мотолыги с различными жилищами сверху Странно: судя по башенке фото отзеркалено?
shushpanzer-ru.livejournal.com
vk.com
Russian MT-LB carrying an RBU depth charge launcher being used as an erzats MLRS.
https://t.me/milinfolive/114254
vk.com
Russian 2M-3M MT-LB variant has been sighted again, with a roof cage too. This is possibly Russia's 39th Motor-Rifles.
A Russian T-55 with it's roof cage.
Т-55 с мангалом ВС РФ
Russian CBRN recon vehicle on BTR-80 chassis with a roof cage. It's possible that it's being used as a regular APC. And a BTR-82A with a massive cage set up that cannot possibly be practical...
vk.com
телеграм - канал bmpd
A Russian T-90M with an unspecified EW station on it, in addition to the ERA and roof cage.
Теперь видимо, кто как куда может, устанавливает на танки блоки РЭБ.
An updated ZSA-T Linza MEDEVAC MRAP in Russian service with the 155th Marines.
vk.com
A Russian Z-STS armored truck in the war. The type was put into production as part of the current war, but after some fairly large initial quantity, there have been no news on further deliveries. This doesn't mean they aren't taking place, but it's not clear.
vk.com
Russian, Iranian, and DPRK 122mm shells in Russian service.
vk.com
Reportedly Syrians and Egyptians in Moscow enlisting in the Russian military, and receiving Russian citizenship.
Ещё в начале января в сирийском оппозиционном сегменте появилось видео, снятое предположительно в Москве на пункте по отбору на военную службу по контракту. Граждане Сирии и Египта подписывают контракт с ВС РФ и получают российское гражданство. Мера, скажем прямо, актуальная: с осени 2023...
t.me
‼️Сирийцы и египтяне заключают контракты с армией России и едут в зону СВО. ▪️«Сувейда 24» — оппозиционное сирийское СМИ — публикует ролик с одного из призывных пунктов ВС РФ в Москве, на котором группа сирийцев и египтян получает форму российской армии перед отправкой на полигон недалеко в...
t.me
A Somalian, Indian, and Syrian, in Russian military service, already near the front. If you're wondering what's going on in the video, they're being thanked for volunteering to defend Russia and liberate Russian lands, and being gifted tactical gloves.
‼️☠️Бойцы из Сомали, Сирии и Индии готовятся к бою в рядах армии России На видео добровольцы, подписавшие контракты с российской армией, во время стрелковой подготовки на полигоне в зоне СВО. t.me/RVvoenkor
t.me
Chinese service members have shown up in Russian service, one of them was recently killed.
В момент гибели китайского добровольца в зоне СВО Чжао Жуя с ним находился его соратник Сяо Цян (на фото в середине), который был ранен в результате сброса бомбы вражеским дроном. Сяо Цян рассказал, что укронацисты применяли также по ним запрещенные кассетные боеприпасы. @china3army
t.me
Доброволец из Китая 38-летний Чжао Жуй погиб на Запорожском направлении, защищая интересы России в борьбе с укронацизмом — Феникс ТВ @china3army
t.me
Russia is reporting 640k total contract service members, and 40k BARS service members that took part in the war, 7k of them still there.
An up-armored VAB in Ukrainian service.
БТР VAB ВСУ
vk.com
Allegedly Ukrainian MT-LB with a BTR-60 turret.
МТ-ЛБ с башней от БТР-60ПБ
A Ukrainain M1 with ERA sideskirts. Note the type has yet to see combat, and only a single btln was supplied to Ukraine.
Обмазанный ДЗ "Абрамс" где-то в тыловых районах. Перед применением идут попытки усиления защиты этих машин, чтобы не повторять ошибок с "Леопардами".
t.me
vk.com
Ukraine's 59th Motorized bde is riding Belgian Leo-1A5s. While better then nothing, they're going to be in for trouble if they run into anything remotely modern. I suspect we will see them uparmored with K1, and anything else Ukraine can get.
Согласно видео, опубликованному на днях в сети, танки Leopard 1A5, ранее служившие в бельгийской армии, теперь находятся на вооружении 59-й моторизованной бригады ВСУ. Как указывается в издании Army Recognition, в августе 2023 года 30 бывших бельгийских ОБТ были переданы компанией OIP Land Systems
topwar.ru
vk.com
vk.com
Another Ukrainian 2S22 Bogdana variant has shown up.
vk.com
Ex-Yugoslav M-80 with a roof cage in Ukrainian service.
Украинская БМП М80 югославского производства с "мангалом". Шасси видимо не держит донагрузки, вот и сделали кое-как.
shusharmor.livejournal.com
Ukrainian territorial defense team with a Chinese DShK clone, and Czech AK clones for rifles. Presumably this is an air defense detachment. But it's still noteworthy that they have no body armor or tactical rigs.
vk.com
Ukrainian forces using a Kub-M2 SAM. This is the predecessor to the Buk, using a similar architecture and compatible missiles.
vk.com
It appears Indian 155mm shells have shown up in Ukraine. India is currently investigating how this happened.
vk.com
Как подчеркнуло издание The Economic Times, Индия не входит в число стран, поставляющих боеприпасы на Украину
tass.ru
Pakistani 125m shells have also shown up in Ukraine.
vk.com
Ukraine has begun the construction of massive defense lines in preparation for a strategic defense. This includes buried bunkers.
t.me
Ukraine's former attorney general Lutsenko recently claimed that Ukraine has lost 500k killed and heavily wounded in the current war. He mentions these as "безвозвратные потери" meaning service members won't be returning to service even if they survive.
‼️☠️Украинский шок: 500 000 военных ВСУ убиты и тяжело ранены, – экс-генпрокурор Луценко ▪️"Это будет шок, но украинцы заслужили знать, сколько человек погибло на войне и тогда снимутся все вопросы: нужна ли мобилизация", — заявил бывший Генеральный прокурор Украины Луценко ▪️Он добавил, что...
t.me
Ukraine has tightened mobilization efforts and has put new rules into place to make it easier to go after draft dodgers. As a result many Ukrainians are trying to leave. Meanwhile checkpoints have been set up around Kiev region to hand out draft notices. This has also sparked some protests from the families of already mobilized personnel. Ukrainian abroad are rushing to renew their documents as moving forward this will be impossible if one is dodging the mobilization.
Пытающиеся вырваться из Украины. После ужесточения запрета на выезд, будущее пушечное мясо стало накапливаться на западной границе Украины, не имея возможности выехать.
t.me
‼️☠️Власти врали неделю украинцам и всё же признали, что на новых блок-постах под Киевом вручают повестки ▪️Неделю назад власти заявили, что в рамках "контрдиверсионных" мероприятий в Киевской области увеличивают количество блокпостов и это никак не связано с мобилизацией. ▪️Комендант...
t.me
‼️☠️ Коллапс на границе Украины: Массовый отказ на выезд инвалидов и многодетных ▪️Видео с границы, где сегодня перестали пропускать многих украинцев, имеющих право на выезд. ▪️Образовались огромные очереди из автобусов, в которых люди стоят уже больше суток. ▪️Проверки привели к массовому...
t.me
Закономерным результатом публикации нашумевшего законопроекта о мобилизации на так называемой Украине стали протесты родственников уже мобилизованных членов ВСУ. Разумеется, тотальный контроль над украинским медиаполем пока сводит к минимуму резонанс от выступлений жителей, но их массовость и...
t.me
Во многих европейских городах украинцы толпятся у консульств, чтобы оформить продление личных документов до вступления в силу нового мобилизационного закона. А могли бы спокойно, не толпясь, оборонять Авдеевку или штурмовать Артёмовск. @NeoficialniyBeZsonoV
t.me
В Европе орды украинских беженцев бросились срочно получать документы, так как после начала очередной волны рассылки повесток, который теперь будет распространен и на беженцев, им в получении документов могут отказать, а банковские карты быть заблокированы. Нацистский режим в Киеве найдет...
t.me