Update.
Donetsk Area.
Russia has launched another major assault on Avdeevka. In my memory this is the third major assault of Avdeevka. The attack seems to have 3 main directions and one secondary one. The major attacks are pincers from the south and the north-east, intended to encircle the town. There is also a major push from the south-east, into the outskirts of the town itself. Note Russia's northern pincer is quite a salient, and likely unsustainable without further advances. Note according to rybar Russian forces have reached the outskirts of Berdychy and are digging in in anticipation of a Ukrainian counter-attack.
❗️ Битва за Авдеевку: взятие стратегической высоты под Красногоровкой обстановка к исходу 10 октября 2023 года Российские войска продолжают операцию по штурму Авдеевского укрепрайона. ▪️У окраин села Бердычи по-прежнему идут бои. Бойцы российской армии закрепились на северо-восточных...
t.me
Russian Mi-28Ns doing LMUR strikes towards targets in Avdeevka.
vk.com
Allegedly Ukrainian infantry pulling back near Avdeevka.
Солдаты ВСУ в спешке бросают свои позиции на Авдеевском направлении. Видео сняли бойцы батальона «Югра». На кадрах видно, что украинские военные даже не пытаются помочь раненым сослуживцам. Ранее было опубликовано видео ударов российских вертолётов по позициям ВСУ на Авдеевском направлении...
t.me
Smoke rising over Avdeevka after a series of Russian strikes.
Российская авиация атакует украинских оккупантов на Авдеевском направлении В любое время дня и ночи, штурмовая авиация ВКС РФ уничтожает опорные пункты украинских националистов в окрестностях населённого пункта Авдеевка. https://t.me/nm_dnr/11084 - цинк ВС РФ также добились за утро некоторых...
t.me
Авдеевка в данные минуты. С 4 утра наши военные наносят удары по позициям всу в данном населенном пункте. @rtrdonetsk
t.me
vk.com
Горящий авдеевский коксохим. Ожесточенные бои к северу и югу от города продолжаются. Ждем результатов.
t.me
Russia also struck the rail yard in Ocheretino, north-west out of Berdychy. It's unlikely Ukraine would use the rail lines to get in, but a large stone building could have been a location for supplies or even reserves to stage.
В Очеретино (к северо-западу от Авдеевки) разрушен железнодорожный вокзал. Также зацепили силы противника, которые перебрасывались через Очеретино на авдеевское направление.
t.me
Another Russian attack took place at Novomihailovka. Russia has spent several days bombing the village, and now have seized two important hills, taking over Ukrainian strong points there. Two other hills are still under Ukrainian control. All would likely need to fall to assault the village. If on the other hand Russia takes the heights, the village likely becomes untenable for Ukraine.
❗️ Южно-Донецкое направление: продвижение ВС РФ к югу от Новомихайловки обстановка к исходу 8 октября 2023 года Как мы сегодня написали, российские войска перешли в контратаку с ограниченными тактическими целями на нескольких участках фронта. Одним из районов активизации ВС РФ стала...
t.me
Zaporozhye and Surroundings.
Russia launched a local counter-attack near Pyatihatka, capturing a previously lost position. It's part of a series of attacks likely intended to pin down as many Ukrainian units as possible. Some of the attacks are more significant, some purely opportunistic, this one is clearly the latter.
Ореховский участок: активизация ВС РФ у Жеребянок обстановка по состоянию на 15.00 10 октября 2023 года Из-за отсутствия успехов под Ореховом и начавшейся осенней распутицы украинское командование сконцентрировалось на расширении зоны вклинивания между Работино и Вербовым. ▪️Для усиления...
t.me
A Russian counter-attack near Novoprokopovka. This is our first confirmation of Ukrainian forces in the outskirts.
‼️Атака у Работино: разведка ведёт зачистку Новопрокоповки от боевиков ВСУ На Запорожском фронте разведка 42 мсд ЮВО зачистила окраину Новопрокоповки, на которую ранее проникли штурмовые группы ВСУ. Наши бойцы успешно провели операцию, село под контролем армии России. t.me/RVvoenkor
t.me
Russia struck another Ukrainian combat jet at the Dolgintsevo airbase. Previously they struck a MiG-29 there. Note, this was allegedly done using a new longer-ranged loitering munition and is the 4th Ukrainian jet to get hit recently.
Уничтожение украинского штурмовика Су-25 на аэродроме Долгинцево. Кажется, кто-то был не в курсе, что "Ланцеты" теперь летают дальше. Видео https://t.me/RtrDonetsk/20832
t.me
vk.com
A closer look at the S-300 recently struck by a Tornado-S. It appears Russia hit two TELs and a radar. The explosions suggest these aren't decoys. Russia truck iirc 3 S-300s and some IRIS-T in Nikolaev area previously. Russia also hit a P-18 radar in Nikolaev area.
5П85С - уничтожена Южнее с. Зеленое в Николаевской области. Геопривязка LA: (46.921583, 31.741556) Еще одна ПУ С-300ПС сожженная предположительно ударом "Торнадо-С" Источник ; №2
t.me
5П85С - уничтожена Южнее с. Зеленое в Николаевской области. Геопривязка LA: (46.922318, 31.741223) ПУ С-300ПС ВСУ сожженная, предположительно ударом РСЗО "Торнадо-С" Источник ; №2
t.me
40В6М с 30Н6 - поражена У с. Зеленое. Николаевской области. Геопривязка РЛ: (46.922156, 31.739935) Ракетный удар по позиции РПН на передвижной вышке из комплекса С-300ПС… Источник ; №2
t.me
1РЛ131 П-18 "Терек" - уничтожен Северо-восточнее с. Старая Богдановка в Николаевской области. Геопривязка LA: (46.862700, 31.922200) Предположительно, РЛС поражена ударом "Торнадо-С" Источник ; №2
t.me
Interesting tidbits.
Russia attacked on the Oskol front towards Makeevka and Nevskoe. This is a another in a series of attacks out of Svatovo that have been slowly gaining ground over the past few months. There is no immediate significance. Even if Russia took the villages it still wouldn't make or break the situation. It's likely this is part of efforts to tie down Ukrainian forces.
❗️ Сватовский участок: продвижение ВС РФ к Макеевке и бои у Невского обстановка по состоянию на 16.00 10 октября 2023 года Российские войска перешли в контрнатаку не только на Ореховском и Донецком направлениях: вот уже несколько дней идёт штурм опорных пунктов противника на направлении...
t.me
Russia hit another Caesar. I'm losing count, but the longer range loitering munitions and increase in Russian UAV ops is taking its toll. Location on this one is unclear. Prior to this we had reports of Caesars near Ugledar, and the new batch with Tatra chassis in Zaporozhye.
vk.com
A pair of Ukrainian 2S22 Bogdanas on differet chassis, with Ukrainian 1st SpN Bde. The type seems to be in low-rate production, possibly in another country. Though it's also possible prototypes were simple brought to condition and are being used.
vk.com